03 decembris, 2013

Valdziņu uzmešana

UZMETUMI
Sākuma kārtas  valdziņus uzmet uz divām adatām, lai šie valdziņi būtu vieglāk izadāmi un adījuma apakšmala būtu elastīga.

1. Paņēmiens.

Paņem dziju kreisajā plaukstā, kā parādīts zīmējumā.
Ar labo roku paņem abas kopā saliktās adāmadatas un adatu augšējos galus ievirza zem dzijas pavediena, kas nostiepts starp kreisās rokas rādītāja pirkstu un īkšķi. Satverto dziju ar labās rokas rādītājpirkstu piespiež pie adāmadatām
un atvelk uz savu pusi tik tālu, lai adāmadatu galus varētu ievirzīt zem dzijas cilpas, kas šīs darbības rezultātā izveidojas uz īkšķa. Pagriež labo roku mazliet uz ārpusi un ar adāmadatu galiem satver dziju, kas atrodas uz rādītājpirksta
Dziju satver virzienā no augšas uz leju un izvelk cauri cilpai uz īkšķa. Īkšķi atbrīvo no dzijas cilpas. No jauna ar īkšķi virzienā uz sevi un no lejas uz augšu uztver dziju, kas nāk no kamola. Attālinot īkšķi no rādītāja pirksta, savelk izveidotā valdziņa cilpu. Ir iegūti divi pamatvaldziņi. Uzmestos valdziņus, lai tie nenoslīdētu no adāmadatām, pietur ar labās rokas rādītāj pirkstu.
Tālāk ievirza adāmadatas dzijas cilpā uz īkšķa, ar adāmadatu galiem satver dzijas pavedienu uz rādītāja pirksta un izvelk to cauri cilpai uz īkšķa, atbrīvo īkšķi no dzijas cilpas, uztver no jauna no kamola ejošo dziju un, attālinot īkšķi no rādītājpirksta, savelk izveidoto valdziņu. Ir iegūts trešais pamatvaldziņš. Ceturto un turpmākos valdziņus uzmet līdzīgi kā trešo valdziņu.

2.    Paņēmiens.


Brīvo dzijas galu no trešā pirksta puses pārliek pāri kreisās rokas rādītājpirkstam, pēc tam virzienā uz savu pusi un no lejas uz augšu ar to apvij īkšķi un kopā ar dziju, kas nāk no kamola, saspiež plaukstā .
Adatu galus ievirza uz īkšķa izveidotajā dzijas cilpā, satver dziju uz rādītāja pirksta un izvelk valdziņu cauri īkšķa cilpai. Īkšķi atbrīvo no dzijas cilpas, pēc tam ar to uztver dziju no jauna un, atvirzot no rādītājpirksta, nostiepj izveidoto valdziņu. Ir iegūts pirmais pamatvaldziņš. Šādi turpina, līdz iegūts nepieciešamais skaits pamatvaldziņu. Šī paņēmiena otrs variants atšķiras tikai ar dzijas novietojumu uz kreisās rokas.
Šeit, pārstiepjot dziju pāri rādītājpirkstam, to vienu reizi apvij ap šo pirkstu. Šajā gadījumā dzija grūtāk slīdēs pāri rādītājpirkstam, tāpēc šāds pamatvaldziņu veidošanas paņēmiens iesācējām nav ieteicams.

3.    Paņēmiens.

Ar labo roku satver dzijas brīvo galu un pārliek virzienā no sevis pāri kreisās rokas īkšķim. No kamola nākošo dziju un dzijas brīvo galu saspiež plaukstā. Adāmadatu galus ievirza dzijas cilpā uz īkšķa no priekšpuses virzienā no rokas delma uz īkšķa galu un noceļ šo cilpu no īkšķa. Vienlaikus šo cilpu un dzijas brīvo galu ar labās rokas rādītājpirkstu piespiež pie adatām. Ar kreiso roku nostiepj dzijas pavedienu.
Ir izveidots pirmais pamatvaldziņš. Ar kreisās rokas īkšķi no jauna uztver dziju virzienā uz sevi un no lejas uz augšu -  uz īkšķa izveidojas jauna dzijas cilpa. Šo cilpu noceļ no īkšķa ar adāmadatām virzienā no rokas delma uz īkšķa galu. Ar kreiso roku nostiepj dziju, savelkot otro izveidoto pamatvaldziņu. Darbu šādi turpina, līdz iegūts nepieciešamais skaits pamatvaldziņu. Šādi uzmestu valdziņu trūkums ir tas, ka uzmetuma kārtas pirmais valdziņā nav nostiprināts.

4.    Paņēmiens.

Notamborē ar tamboradatu pīnīti ar vajadzīgo valdziņu skaitu. Ar adāmadatu uzlasa pīnītes sānu lokus virzienā no pīnītes sākuma.
5. Sabiezinātas malas uzmetums. (Ķēdīte)
Uzmešanai paredzēto dzijas brīvo galu ņem četras reizes garāku, nekā aprēķināts. Šo pavedienu saliek trijās kārtās.
un uzmet pirmos divus valdziņus ka uzmešanas 1.paņēmienā. Trešā valdziņa uzmešanas atšķirība no 1.paņēmienā apskatītās uzmešanas tehnikas atšķiras ar to, ka šī valdziņa uzmešanai īkšķa kustība vērsta virzienā uz sevi un no augšas uz leju un uz augšu. Parastajā (1.paņēmiena) uzmetumā labās rokas adāmadatu galus ievirza dzijas cilpā no priekšpuses,
bet ķēdītes uzmetumā  - no aizmugures.
Ceturto un nākamos pāra valdziņus uzmet kā 1.paņēmienā aprakstītajā uzmetumā, bet piekto un nākamos nepāra valdziņus uzmet kā trešo valdziņu. Rezultātā uz adatas veidojas krasi izteikti uzmesto valdziņu pāri. Pēdējo valdziņu uzmet kā pārskaita valdziņu. Adot pirmo adījuma kārtu, šos valdziņu pārus izada kā vienu valdziņu.

6.    Dekoratīvā mala ar bārkstīm.
Valdziņu sākuma kārtu veido kā pie Sabiezinātās malas uzmetuma (“Ķēdītes”)., tikai pēc katra valdziņu pāra izadīšanas dziju divas reizes apvij ap adāmadatām. Uzmetuma rindu noslēdz ar valdziņu, kas veidots ar uzmešanas 1.paņēmienu. Adot pirmo kārtu, valdziņu pārus izada labiski, bet apmetumus nolaiž no adatām – no tiem veidojas bārkstis.

Šis raksts ir pārkopēts no lapas, musturs.lv

Nav komentāru:

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...