27 decembris, 2014

Glezniecības tehnika.

Akvareļglezniecība


Glezniecības tehnika, kurā izmanto ūdenī šķīdinātas krāsas - akvareļkrāsas. Mākslas darbu, kas gleznots šādā tehnikā, dēvē par akvareli. Ar šīm krāsām iegūst caurspīdīgu, vieglu gleznojumu.

Akvareļkrāsas veido krāsu pigmenti (tie piešķir noteiktu krāsu - zilu, zaļu, oranžu u.c.) un augu līme.



Šāds iznāk zīmējums ar  akvareli.



 

 Gleznojot ar akvareli, priekš krāsu jaukšanas tiek izmantotas paletes. Tās izgatavo no balta porcelāna vai arī no balti emaljēta metāla. 

Akvareļglezniecībā lieto īpašas otiņas, kas izgatavotas no seska, vāveres vai caunas kažoka spalvām (tādas otiņas ir mīkstas, elastīgas). Otai jābūt apaļas formas, pēc iemērkšanas ūdenī tai jāieņem konusa veids.


Akvareļglezniecībā izmanto īpašu papīru, kura virsma nav līdzena, bet graudaina. Vislabāk izmantot papīru, kura ražošanā izmanto lina šķiedras. Var izmantot gan baltu papīru, gan tonētu (piemēram, dzeltenīgu). Papīru pirms gleznošanas nostiprina pie paliktņa, jo ūdens ietekmē papīrs čokurojas. Vēl var izmantot arī īpašu kartonu - Bistoles kartonu. 

Eļļas glezniecība


"Eļļas glezniecība ir glezniecības tehnika, kurā par krāsu pigmentu saistvielu izmanto linu, riekstu, magoņu un citu eļļu.
Glezno uz gruntēta audekla, kartona, papīra, pergamenta vai vara plāksnes.
Izmantojot eļļas saistvielu, ir iegūstami izsmalcināti toņi, kurus tagad var uzjaukt tieši uz paletes, kas izgatavota no koka.




 

 Eļļas gleznas


 

 

 

 

 

Par akrila gleznošanu un palīg materiāliem lasiet ŠEIT.


Latviešu gleznotāji no vikipēdijas

 

 

 Protams arī ir citi latviešu gleznotāji.

Maija Tabaka

Aija Zariņa

Džemma Skūlme

 

Nav komentāru:

...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...